Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek Sos

Főoldal » Középiskola » Matematika
552
Csatoltam egy képet és ezeket kérem valaki vezesse le nekem a megoldásig, nagyon megköszönném!!
( Csak az 1-es és 3-as feladat kell és a 3-as feladatból csak az a) b) )
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1)
A kör egyenlete `(x-u)^2+(y-v)^2=r^2`, ahol `u` a középpont első, `v` a középpont második koordinátája. Miután mindenhol meg van adva a középpont két koordinátája és a sugara, csak be kell helyettesítened a fentebbi egyenletbe.

2)
Megadták az átmérő két végpontját, így a kör középpontja az AB szakasz felezőpontja. A felezőpontot úgy határozod meg, hogy
`k_1=(a_1+b_1)/2`
és
`k_2=(a_2+b_2)/2`
(az 1 indexű koordináták az első koordináták, a 2 indexűek a másodikok)

Az átmérő hosszát ki tudod számolni úgy, hogy
`d^2=(b_1-a_1)^2+(b_2-a_2)^2`
ahol `d` az átmérő. (A képlet a pithagorasz-tételből jön)
Kiszámolod `d` értékét, ennek a fele `r`. Innentől ugyanaz, mint az első feladat.

3)
Tudod, hogy a kör képlete a fent leírt. Ezek szerint a képletben szerepel két teljes négyzet és egy konstans (azaz szám). Egy teljes négyzet ebből már megvan (`x^2`).
Teljes négyzetté kell alakítanod az `y^2-4y` részt (ha nem tiszta, akkor nézz utána füzetben, tankönyvben, interneten, vagy írj). Ebből `(y-2)^2-4` lesz.
Most a kör képlete
`x^2+(y-2)^2-4=0`
`x^2+(y-2)^2=4`
Ismét ránézel a kör általános képletére, és látod, hogy `u=0` és `v=2`. Ebből a kör középpontja `K(0,2)`

b)
Ismét teljes négyzetté kell alakítanod a tagokat, amik azonos ismeretleneket tartalmaznak.
Ezekből a kör képlete
`(x+1)^2-1+(y-1)^2-1+1=0`
`(x+1)^2+(y-1)^2=1`
Innen `K(-1,1)`
0