Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyenlet

Főoldal » Középiskola » Matematika
730
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
(2x-3)/8 + (3x+1)/4 = (1-4x)/12 | közös nevező 24, ezért az elsőt 3-mal, a másodikat 6-tal a harmadikat 2-vel bővítjük
(6x-9)/24 + (18x+6)/24 = (2-8x)/24 | szorzunk 24-gyel
6x-9+18x+6=2-8x | összevoás
24x-3=2-8x | +8x
32x-3=2 | +3
x=5/32
32x=5 | :32, ellenőrzés WolframAlphával:

http://www.wolframalpha.com/input/?i=(2x-3)%2F8+%2B+(3x%2B1)%2F4+%3D+(1-4x)%2F12 ,

de manuálisan is lehet, azt rád hagyom.
0