Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sürgős beadandó

283
Sziasztok légyszíves valaki meg tudná nekem oldani a 9/14 és 9/15-ös feladatot? Holnapra kell és ezek nincsenek meg. Előre is köszönöm
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
szöveges
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Lehet, hogy picit elsiettem.... de ha bármi nem világos, szólj nyugodtan!

Szóval. Az elsőnél én φ-vel jelöltem azt a harmadik pontot és e-vel a φ-n átmenő, AB-re merőleges egyenest. Könnyebb volt számomra, de persze mindenki úgy jelöl, ahogy akar. Kiszámoltam az AB iránytényezőjét. Azután, a kékkel bekeretezett rész a merőlegesség feltétele az iránytényezők szempontjából. Innen meglett az e iránytényezője, onnan pedig az egyenlete.

A metszéspontnál pedig többféleképpen lehet dolgozni. Ez egy olyan módszer, ami mindig működik. A két egyenletet megoldom, mintha két ismeretlenes egyenletrendszer volna. A másik módszer, hogy kifejezni mindkettőt csak úgy, hogy y= valami kolbász, majd a két kolbászt egyenlővé tenni egymással. Ez egy egyenlet x-ben. Onnan kapsz egy x értéket, majd azt bármelyik kolbászba visszahelyettesítve megkapod az y-t. Nálam is hasonló a helyzet, megoldottam az egyenletrendszert, kijött egy x és egy y érték. Ezek épp a metszéspont koordinátái.

A területnél sokféleképpen lehetett dolgozni. Én a leggyorsabbat használtam, a determinánsos módszert. Nem tudom, hányadik osztályos vagy, hogy tanultál-e már determinánssal dolgozni. Ha nem, megoldható úgy is, hogy meghatározod a φ pont távolságát AB-től, illetve az AB szakasz hosszát. Innentől alap (AB hossza) szorozva magasság (φ távolsága AB-től) fele a terület.

A másik feladatnál biztos van egyszerűbb módszer is, nekem most egy elég nyakatekert megoldást sikerült összehozni. Kiszámoltam a dagályos és apályos esetben is az S-nél található szöget, majd a kettőt kivontam egymásból. Felírtam két derékszögű háromszöget, ahol az S koszinuszának értékeit kerestem meg táblázatokból.

A második alpont egyszerű, ha egy apró mértani cselre rájön az ember. Ugye az a V pont egy annyival van eltérve attól, hogy merőleges legyen az SC-re, mint amennyivel a dagálynál a víszinten levő vége a pallónak tér el a vízszintestől. Vagyis a merőlegeshez még hozzá kell adni azt a különbséget. Ezután a koszinusztételből megvan az X oldalhossz.

Ennél az utolsónál tényleg nagyon fontos megérteni azt a szöges mesét.
Bármi kérdés van, nyugodtan írj. :)
0