Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémiai számolásban kérhetek segítséget?

Főoldal » Középiskola » Kémia
800
Az almaaroma előállításához szükséges savból 3,8 grammot tökéletesen elégetve 3,43 dm³, standard állapotú szén-dioxid gáz mellett 2,52 gramm víz keletkezik. Határozd meg az elágazást nem tartalmazó karbonsavat, és add meg a kérdéses almaillatú észter félkonstitúciós képletét!
Köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Szerves kémia, számolás, házi
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

Ha elégetjük A karbonsavat, akkor az összes szénből szén-dioxid lesz, míg a hidrogénből víz.
Mivel a szén-dioxid térfogata 3,43 dm3 és a moláris térfogat standard állapotban 24,5 dm3/mol, ezért ennyi CO2 anyagmennyisége 3,43/24,5=0,14 mol, ez pedig megegyezik a savunkban lévő szén anyagmennyiségével.
Ugyanezt a hidrogénnel is eljátszhatjuk, a 2,52g víz anyagmennyisége (18 g/mol) 2,52/18=0,14 mol szintén, azonban itt figyelni kell arra, hogy a vízben két hidrogén van, tehát a savunkban ezek szerint 2×0,14=0,28 mol hidrogén van.
Mivel azonban savról van szó, tartalmaznia kell oxigént is, mégpedig a maradék mind oxigén lesz, tehát ki kell számolni, mekkora a tömegkülönbség. A 0,14 mol szén (12 g/mol) 0,14×12=1,68g, míg a 0,28 mol hidrogén (1 g/mol) egészen pontosan 0,28×1=0,28g tömegű. Ezek összesen 1,68+0,28=1,96 g-ot tesznek ki, azonban a bemért vegyület tömege 3,8g volt, így a benne lévő oxigén tömege 3,8-1,96=1,84g. Ennek anyagmennyisége (16 g/mol) pedig 1,84/16=0,115 mol.
Tehát összegezve. A vegyület tartalmaz 0,14 mol szenet, 0,28 mol hidrogént és 0,115 mol oxigént. Hogy némiképp szebb legyen az arány, osszuk le a legkisebbel (0,115):
C : H : O=1,21:2,42:1
Na, ez nem jó. Viszont többször is ellenőriztem, szerintem a bemért tömeg nem annyi (4,2 g esetén az ecetsav jönne ki, ami még jó is lenne). Az is lehet, hogy a feladat lett elrontva... Szerintem.
Módosítva: 9 éve
1