Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek házi *

Főoldal » Középiskola » Matematika
1121
Hozzuk egyszerűbb alakra a következő kifejezéseket:
A, sin⁶x +cos⁶x+3*sin²x*cos²x
B, 2*(sin⁶x+cos⁶x)-3*(sin⁴x+cos⁴x)

Számítsuk ki a következő kifejezés pontos értékét:
(1-cos15⁰)*(1+sin75⁰)+cos75⁰*cos15⁰*ctg15⁰
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
a)
`sin^6+cos^6+3*sin^2*cos^2`
`(sin^2+cos^2)(sin^4-sin^2cos^2+cos^4)+~`
`1*~+~`
`sin^4+2sin^2cos^2+cos^4`
`(sin^2+cos^2)^2=1`

b)
Az első tagon elvégzed ugyanezt az átalakítást. Aztán megcsinálod a kivonást és kiemelsz -1-et. Ugyanazt kapod, mint az utolsó sor, csak -1-gyel szorozva.

c)
`(1-cos15)*(1+sin75)=(1-sin75)*(1+sin75)=1-sin^2 75`
`cos75*cos15*"ctg"\ 15= sin15*cos15*(cos15)/sin(15)=cos^2 15= sin^2 75`
A kettőt összeadva 1-et kapsz.
0