Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hasonló síkidomok

Főoldal » Középiskola » Matematika
872
Két hasonló sokszög leghosszabb oldala 35mm, illetve 14mm, kerületük különbsége 60mm. Határozzuk meg a két sokszög kerületének hosszát!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Ha két sokszög hasonló, akkor meg tudsz adni egy hasonlósági arányszámot (`lambda`). Ha ezzel a hasonlósági arányszámmal megszorzod az egyik sokszög egyik oldalának hosszát, akkor megkapod a másik sokszög megfelelő oldalának hosszát.
Neked megvan két megfelelő oldal hossza, így ki tudod számolni ezt az arányszámot
`lambda = (35" mm")/(14" mm") = 35/14`
(én most a kisebb sokszögre nézve írom fel az arányszámot, nyilván ha a nagyobb sokszög oldalát szorzod meg ezzel, akkor nem fogod megkapni a kisebb sokszög oldalát)
Mivel a kerület csak oldalak összessége, ezért a fenti állítás arra is igaz. Ezek szerint a nagyobb sokszög kerületét fel tudom úgy írni, hogy
`k_2=k_1*lambda`
Tudom a kerületek különbségét (és azt, hogy `k_2>k_1`), ezért fel tudom írni, hogy
`k_2-k_1=60(" mm")`
`k_1*lambda-k1=60`
`k_1*(lambda-1)=60`
`k_1=60/(lambda-1)=60/(35/14-1)=60/(21/14)=60*14/21=60*2/3=40`

`k_2=k_1+60=100`
Ellenőrzésként pedig
`k_2 = k_1*lambda=100`

Nyilván minden szám mértékegysége mm.
Módosítva: 7 éve
1