Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Algebrai bizonyítások

Főoldal » Középiskola » Matematika
721
"a) Bizonyítsd be, hogy (n!+1 ; (n+1)!+1)=1.
b) Bizonyítsd be, hogy végtelen sok 10ⁿ+3 alakú összetett szám létezik.
c) Bizonyítsd be, hogy (n³+2n ; n⁴+3n²+1)=1 minden n természetes számra igaz.
d) Bizonyítsd be, hogy bármely páratlan prímszám csak egyféleképpen áll elő két négyzetszám különbségeként."

Annak is örülök, ha valaki segít egyes részeiben a feladatnak (pl. csak az a) feladatban tud segíteni), nem muszáj az egésznek a megoldását megadni :)
Minden segítséget előre köszönök!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
algebra, lnko, bizonyítás, legnagyobb közös osztó
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

5
a)
`n!+1` biztos, hogy nem osztható `n`-nel (a maradék 1), sőt, `n` valódi osztóival sem (mindegyikkel osztva 1 a maradék). Vagyis nincs közös osztójuk.

`(n!+1)·(n+1) = (n+1)!+(n+1) = ((n+1)!+1)+n`
Vagyis `(n+1)!+1=(n+1)(n!+1)-n`
Ennek és `n!+1`-nek a közös osztói a kérdés.

Az első tagot (vagyis az `(n+1)(n!+1)` kifejezést) osztja `n!+1` minden osztója. Viszont a második tagnak (`n`) nincs közös osztója `n!+1`-gyel (ahogy már az első bekezdésben leírtuk), ezért a teljes kifejezésnek sincs.
Módosítva: 7 éve
0

d)
`p=2k+1` páratlan prím

`p=a^2-b^2=(a+b)(a-b)`
Mivel `p` nem összetett szám, `a-b=1` kell legyen:
`a=b+1`
Vagyis a két négyzetszám a `b^2` és az `a^2=(b+1)^2`
A prím pedig `p=(a+b)(a-b)=a+b=2b+1`

Tehát `b=k` és `a=k+1` a két négyszetszám alapja, más nem lehet.
0

b) modulo 7 vizsgáld a 10-hatványokat
0

b)
Próbáld kitalálni magad a megoldást ez alapján:

Írd fel `10, 10^2, 10^3, 10^4`, stb maradékát 7-tel osztva. Mihelyt találsz egyforma maradékot, onnantól kezdve ugyanazok a maradékok ismétlődnek ciklikusan. Ezt ugye belátod?

Mondjuk így csinálhatod: `10^1=1·7+3`
Aztán `10^2=10·(1·7+3)=10·7+30=10·7+28+2=k·7+2`
Aztán `10^3=10(k·7+2)=10k·7+20=10k·7+14+6=k_2·7+6`
stb.

(Biztos, hogy ismétlődni fog, mert 0-tól 6-ig lehetnek csak a maradékok, ami véges, sőt, igen kicsi szám. Tehát 7-nél tuti rövidebb lesz a ciklus.)

A ciklus hossza fontos. Ha mondjuk 6, akkor `10^n` és `10^(n+6)` ugyanazt a maradékot adja 7-tel osztva minden `n`-re.

Aztán nézd meg, hogy a maradékok között van-e a 4, amihez 3-at adva éppen 7-et kapsz. Ennél a hatványnál `10^n+3` osztható 7-tel, tehát összetett szám.

Mivel ciklikusan ismétlődnek a maradékok, `10^n+3` ugyanolyan ciklussal osztható lesz 7-tel, vagyis azok a számok biztos összetettek. Annál több is lehet összetett, de már így is végtelen sokat felírtunk, tehát bizonyítottuk, amit kellett.
0

c)
`n^3+2n=n(n^2+2)`
`n^4+3n^2+1=n^2(n^2+2)+n^2+1`

Innen be tudod fejezni az elsőhöz hasonlóan?
0