Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szöveges Feladat

Főoldal » Általános iskola » Matematika
534
Édesanya szilvás gombóca messze földön híres. Amikor gombóc van ebédre, péter mindig meghívhatja a barátját, pált, testvére anna pedig barátnőjét, anikót.
Legutóbb a fiúk a gombócok harmadánál 1-gyel többet, a lányok pedig a gombócok felénél 7-tel kevesebbet ettek meg. Vajon hány gombócot készített édesanya, ha a szülőknek 11 maradt?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
A gombócok száma legyen `x`.
Annyit kell tennünk, hogy összeadjuk külön-külön mennyit ettek, mivel az egyenlő `x`-szel.
`x=(x/3+1)+(x/2-7)+11` (azért zárójeleztem, hgoy látszódjon, ki mennyit evett).
`x=5/6x+5`.
`1/6x=5`, tehát `x=30`.
0