Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szöveges Feladat

Főoldal » Általános iskola » Matematika
541
Egy varjú akár 4-szer annyi ideig elél, mint egy tehén, egy krokodil pedig 2-szer annyi ideig, mint egy varjú. Ha a felsorolt állatok élletartamát összeadod, az még mndig 5-tel kevesebb, mint a teknősé, amely 200 évig is elélhet. Átlagosan hány év az említet állatok életének hossza?

Kérlek Írd le hogy honnan kezted el a gondolkodást.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Magyarázat ismeretlenekhez:
v = varjú életkor, c = tehén életkor, k = krokodil életkor.
Teknős életkor = t = 200.

A szöveg alapján a következő egyenletrendszer írható fel:
(1) v = 4c
(2) k = 2v
(3) c + v + k = 195

Az (1)-est behelyettesítjük a (2)-esbe:
k = 2 · 4c = 8c

Most a kapott értékeket a (3)-asba behelyettesítjük:
c + 4c + 8c = 195
13c = 195 /÷13
c = 15.

Szorzunk a kapott értékkel, hogy megkapjuk az egyes fajok életkorát:
c = 15
v = 4c = 4 · 15 = 60
k = 8c = 8 · 15 = 120

Végül átlagszámítással megkapjuk a végeredményt:
200+120+60+15/4=395/4=98,75.
0