Keresés

Keresendő kifejezés:

Toplista

Toplista
  • betöltés...

Segítség!

Ahhoz, hogy mások kérdéseit és válaszait megtekinthesd, nem kell beregisztrálnod, azonban saját kérdés kiírásához ez szükséges!

Földrajz kérdés

35
Milyen gazdasági következményei vannak a népesség elöregedésének Japánban?Miért alacsony a születések száma Japánban?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Földrajz

Válaszok

1
Az adóból fizetik a nyugdíjasok nyugdíját, tehát ha sok nyugdíjas van, ahogy egy elöregedő társadalomban lenni szokott, akkor sok pénzt kell a nyugdíjak kifizetésére fordítani.
Az alacsony születési szám pedig nem teljesen egyértelmű, más fejlett országban is így van. Egyrészt, benne van, hogy javult az egészségügy. Míg 1900-as években szültek 5 gyereket, abból mondjuk 1-2 felnőtt, addig mostanra ott tartunk, hogy ha szünek 1-2 gyereket, akkor az nagy eséllyel fel is nő.
Másrészt, a fejlett országokban az oktatás is fejlett. És eléggé úgy nézki, hogy a képzettségnek is köze van hozzá. Pl. egy diplomás szeretne mindent megadni a gyerekének, szóval szeretné támogatni a felsőoktatási tanulmányai során is, ha szükség van rá. Ez pedig elég nagy kiadásokkal jár, aminek az a következménye, hogy nem fog bevállalni 3 gyereket. Míg ez kevésbé képzett rétegnél úgy lehet valahogy elképzelni, hogy megszülik és majd lesz valahogy.
0