Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek 9?

Főoldal » Középiskola » Matematika
575
Egy háromjegyű szám számjegyei aaa alakú. Ugyanezen szám számjegyei egy másik számrendszerben ebben a sorrendben 4a, 2a, a. Melyik ez a szám?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Ha helyi értékesen felírjuk a számokat a következőket írhatjuk fel:
tízes számrendszerbeli szám (aaa alakú)
`100*a+10*a+a`
Másik számrendszerben a szám
`(4*a)*b^2+(2*a)*b+a*1` ahol 4·a kisebb mint b.
A két érték egyenlő
`100*a+10*a+1*a = (4*a)*b^2+(2*a)*b+a*1`
`110*a=2*a*b*(2*b+1)`
`55=b*(2*b+1)`
55-öt szorzattá a következőképpen lehet bontani
55=5·11
látható, hogy b=5
és mivel 4·a-nak kisebbnek kell lennie 5-nél, így csak az a=1 a lehetséges megoldás
vagyis 111-et 5-ös számrendszerbe felírva 421, amely megfelel a 4·1, 2·1, 1·1 kritériumnak.
Módosítva: 7 éve
0