Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Planparalel üveglemez

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
1054
Planparalel üveglemezre 45⁰-os szögben fénysugár esik. Az üveg törésmutatója 1,5. Milyen vastag az üveg, ha a fénysugár az áthaladás következtében 2 cm-rel tolódik el?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
Először határozd meg a törés szögét (β-t):
`(sin\ α)/(sin\ β)=\ n\ \ \ ` ebből `\ \ \ sin\ β = n/(sin\ α)`
majd határozd meg a fény útjának hosszát (x) az üvegben
y - a fénysugár eltolódásának mértéke
`sin(45°-β)\ =\ y/x\ \ \ ⇒\ \ \ x=y/(sin(45°-β)`
Ezt felhasználva meghatározható a d (üveg vastagsága)
`cos\ β=x/d\ \ \ ⇒\ \ \ d=x/(cos\ β)`
0