Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek házi 7.osztály

Főoldal » Általános iskola » Matematika
850
Hét rabló a zsákmányolt aranyat úgy osztja el, hogy névsor szerint vesznek belőle annyit, amennyi az ott lévő aranyak számának számjegyösszege (pl. ha 154 db arany van, akkor a soron következő 1+5+4=10 aranyat vesz el). Miután mind a heten pontosan kétszer vettek az aranyból, az el is fogyott. Hatuknak egyformán jutott az aranyból, míg a rablók vezére többet kapott. Hányadik volt a vezér a névsorban, és hány aranyat kapott?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Megsúgom a megoldást. (ez alapján már megérted?)
Ezeket kell végig-gondolni:
1.) Bármely számból kivonjuk a számjegyek összegét kilenc többszörösét kapjuk.
( 99-nél is igaz 9+9 = 18 )
2.) A végére elfogyott
Ezekből láttam meg, hogy mindenki 9 aranyat kaphatott, 14*9=126, meg a vezér többet kap ...
Módosítva: 7 éve
2