Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szöveges feladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
511
Egy áruházban sörösdobozokat állítottak fel piramisszerűen úgy, hogy a legalsó sorban 18 doboz volt, majd minden követközeben 2-vel kevesebb.Hány sorban tudtak így elhelyezni 88 darab dobozt ?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Ha soronként elemezzük a problémát:
88-18=70
70-16=54
54-14=40
40-12=28
28-10=18
18-8=10
10-6=4
4-4=0

Összeadjuk a sorok számát és 8-at kapunk, tehát 8 magasságú lesz a sörösdoboz piramis.

Egyébként numerikus sorozatként is megoldható. Itt így dolgozhatunk
88=N*(18+18+(N-1)*-2)/2

Ez N-re rendezve: 0=2n^2-38n-176, innen N két gyöke 8 és 11.

Itt azért érdemesebb az első megoldást választani, mert nem kell hozzá sem másodfokút megoldani, sem utána a kapott eredményt ellenőrizni(mivel mindkét szám pozitív, ezért erre szükség volna a màsodik eljárás esetén)
0