Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Légyszi segítsetek mást kéne tanulnom

Főoldal » Középiskola » Matematika
656
A 7,8,9,10,11 házi
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
7) Ha 1 füzet 10 forint, akkor 2 füzet 10+10=20 forint, 3 füzet 10+10+10=30 forint. Az analógiát követve k darab füzet 10+10+10+...+10, ez k darab 10-es, tehát felírható k*10 alakban, tehát k*10 forintba kerül. Ebben az esetben k nemnegatív egész szám (mivel 0 füzet ára 0 forint, így k lehet 0 is).

8a) Ez egyszerű; ki kell fizetni m forintot és ü forintot, így összesen m+ü forintot fizetünk.
b) A 7)-esnél használ analógiát követve 1 darab üveg ára (betétdíja) ü forint, 2 üveg ára ü+ü=2*ü forint, ..., y üveg ára ü+ü+ü+...+ü, itt y darab ü betűt szorzunk össze, tehát y*ü forintot kapunk érte vissza, tehát m+ü-y*ü forintot kell fizetni, és itt érdemes az ü-re figyelni; az ü-ket fel tudjuk írni így: ü-(ü+ü+ü+...+ü), ahol a zárójelen belül y darab ü betű van. Ha kibontjuk a zárójelet, ezt kapjuk? ü-ü-ü-ü-...-ü, itt két darab ü kiejti egymást, így marad -ü-ü-ü-...-ü, ez felírható a tanultak alapján így: (-ü)+(-ü)+(-ü)+...+(-ü), ahol y-1 darab -ü van, mivel az előbb y volt, de 1 elveszett, tehát felírható (y-1)*(-ü)=-ü*(y-1) alakban.
Tehát ebben az esetben m-ü*(y-1) forintot fizetünk, ahol y nemnegatív egész szám. Ez a szám persze lehet negatív is, ekkor pld. azt kaphatjuk, hogy -20 forintot fizetünk, ami igazából azt jelenti, hogy 20 forintot kapunk vissza.

9) Ha 1 darab A literes üdítünk van, akkor 2 darab A literesben A+A=2A, az analógia miatt k darabban k*A liternyi üdítő van, ha ezt a mennyiséget b pohárba töltjük egyenlően elosztva, akkor k*A/b liternyi kerül 1 pohárba. Mivel az volt a kérdés, hogy hány deciliternyi lesz a poharakban, ezért ezt még át kell váltanunk deciliterbe; mivel 1 l=10 dl, ezért k*A/b liter=10*k*A/b liter lesz.
A betűkről azt mondhatjuk el, hogy k nemnegatív egész szám (ha k=0 akkor 0 liter innivalónk van, amit értelemszerűen szétosztva a poharakba, 0 liter =0 dl lesz), A értéke bármilyen nemnegatív valós szám lehet (gondoljunk csak a 0,75-ös üdítőre, például), b értéke viszont csak pozitív egész lehet (ha 0 poharunk van, nem tudjuk értelmezni, hogy 1 pohárba mennyi kerül).

10) Legyen 1 szár hossza b, ekkor 2 szár hossza 2*b. Tudjuk, hogy a kerület az oldalak összege, tehát ha elvesszük a kerületből az a hosszt, akkor a szárak hosszát kapjuk, így az k-a lesz. Mivel ez 2 szárnak a hossza, ezért 1 szár hossza (k-a)/2.
Ebben az esetben diszkutálnunk kell; ha az alap "túl hosszú", akkor nem létezik a háromszög. Azt tudjuk, hogy akkor szerkeszthető meg egy háromszög, ha bármely kettőt összeadva a harmadiknál nagyobbat kapunk, tehát b+b>a, vagyis 2b>a, erre b>a/2-t kapjuk, vagy a+b>a, tehát b>0, ez azért az esetek többségében teljesülni szokott.

11) Ezt passzolom.
1