Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szöveges feladat.

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1516
Az udvaron nyulak, tyúkok és kacsák szaladgálnak. A tyúkokból pontosan annyi volt, mint a nyulakból és a kacsákból együtt. Összesen 24 fejet és 52 lábat számoltam össze. Hány tyúk, hány kacsa és hány nyúl van az udvaron?
Kérlek szépen titeket, segítsetek.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
Állatok:
T = N + K
Fejek:
24 = T + N + K
Lábak:
52 = 2T + 4N + 2K

3 egyenlet, 3 ismeretlen.

2. egyenletbe N + K helyére beírjuk T-t (1. egyenlet miatt)
24 = T + T
12 = T (12 tyúk van)

Visszahelyettesítés II-ba:
24 = 12 + N + K
III-ba:
52 = 2*12 + 4N + 2K

12 = N + K -> N = 12 - K
28 = 4N + 2K

28 = 4*(12-K) + 2K
28 = 48 -4K + 2K
2K = 20
K = 10 (10 kacsa)

12 = N + K
12 = N + 10
2 = N (2 nyúl)
Módosítva: 9 éve
1

12 tyúk 2 nyúl és 10 kacsa
Módosítva: 9 éve
1