Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Trapézok

Főoldal » Középiskola » Matematika
2096
Egy derékszögű trapéz hosszabbik alapja 36 cm, másik alapjának egyik szöge 134°, merőleges szára 15 cm. Számítsuk ki a trapéz ismeretlen oldalait és területét.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Én X-el és Y-al jelöltem a két oldalt.
Gondolom tanultátok a szögfüggvények definiciójat egy derékszögű háromszögben..
Tehát
sin(46°)=15cm/X
Ezért X=15cm/sin(46°)=20.85cm
Az NO szakasz =
cos(46°)=NO/X=NO/20.85cm
Ezért X×cos(46°)=NO=20.85cm×cos(46°)=14.48cm
Mivel 36cm-NO=Y=36cm-14.48cm=21.52cm
A trapéz területe:
TTrapéz=(36cm+Y)×15cm/2=(36cm+21.52cm)×15cm/2=57.52cm×15cm/2=431.4cm2
A kép linkje:
https://kepkuldes.com/image/65dhCR
0