Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Köszönöm

Főoldal » Középiskola » Matematika
1369
Egy háromszög kerülete 36cm, egy hozzá hasonló háromszögé 54cm. Mekkora a területük aránya?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A hasonlósági arány a két háromszög összetartozó lineáris (hosszúság jellegű) méreteinek aránya (pl. oldalak hossza, kerület, beírt kör sugara stb...). Vagyis esetünkben: `lambda = 54/36=1.5`.

A terület mindig két hosszúság szorzata, és a nagyobb háromszögben mindkét hosszúság a kicsinek `lambda`-szorosa, tehát a területek aránya `lambda^2=1.5^2=2.25`.
0