Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sajt

Főoldal » Középiskola » Matematika
1395
562 kg tömegű sajt, melynek magassága 60 cm, ármérője 1 m. Elkészítéséhez 4000 l tej kellett.
Hány db normál sajtot ( 6 cm magas és 13 cm átmérőjű) lehet készíteni?
Mennyi tejből készül egy ilyen minőségű 1,4 kg tömegű sajt?
Ennek a sajtnak a 10 dkg-jában 390 kilokalória van, hány napra lenne elegendő annak az embernek akinek naponta 12 ezer kalóriára van szüksége?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Tehát ha jól értem, akkor ez egy henger alakú sajt melynek magassága 60 cm, sugara 50 cm, ennek térfogata 50²*π*60=150000π cm³. A normál sajt térfogata 6,5²*π*6=253,5π cm³. A kettőt elosztva egymással megkapjuk, mennyi normál sajt készíthető: (150000π)/(253,5π)=~638,3, tehát 638 darab normál sajt készíthető.

Ha 562 kg-hoz 4000 liter tej kell, akkor az egyenes arányosság elvét követve 1 kg-hoz 4000/562 liter, 1,4 kg-hoz 1,4*4000/562=~10 liter kell hozzá.

Ennél nem egyértelmű, hogy melyik sajtra vonatkozik a kérdés, de legyen az 1,4 kg-os; a "kilo" ezret jelent, tehát 390 kilokalória=390*1000 kalória=390000 kalória. Ez 390000/12000=32,5 napra, de mivel egész napokat számolunk, ezért 32 napra elég.
Ha 1,4 kg 32,5 napra elég, akkor 1 kg 32,5/1,4 napra, 562 kg 562*32,5/1,4=~13046 napra lesz elég neki (szóval valószínűleg az 1,4 kg-os sajt volt a kérdés).

Szerk.: közben rájöttem, hogy annyira a kilokalóriára koncentráltam, hogy elfelejtettem foglalkoznia azzal, hogy a megadott kalória 10 dkg sajtra van értelmezve. Nekünk 1,4 kg van, ez 14-szerese, tehát a kalória is 14-szeres, 390000*14=5460000 kalória, ez 5460000/12000=455 napra lesz elég, ez pont 14-szerese a 32,5 napnak.
A nagy sajtra ugyanez lesz igaz, tehát amit az előbb kiszámoltam, csak megszorozzuk 14-gyel: 14*562*32,5/1,4=182650 napra lesz elég.
Módosítva: 9 éve
1