Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Statika

Főoldal » Középiskola » Fizika
588
A csillét két munkás 500 ill.400n erővel tolja. Mekkora a csillére ható eredő erő ha az erők hatásvonalai a sín irányvonalával 15 ill. 25 fokos szöget zárnak be?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Ha jól értelmezem:
A munkás
Fa=500N
α=15°

B munkás
Fb=400N
β=25°

Az A munkás színnel párhuzamos ereje:
FA=Fa*cos(α)
FA=500*cos(15)
FA≈483N
Míg a B munkás ereje:
FB=Fb*cos(β)
FB=400*cos(25)
FB≈363N

Két lehetőség áll fenn:
Egyirányba tolják mindketten:
FE=FA + FB
FE=483 + 363
FE=846N

Vagy egymással szembe tolják:
FE=FA - FB
FE=483 - 363
FE=120N
0