Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
525
valaki tudna segiteni?? a 2 feladatba???
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Számtani sorozat n-edik tagját a következő képlettel lehet kiszámolni: an=a1+(n-1)*d. Az Sn az első n tag összege, amit a: Sn=n/2* (2*a1+(n-1)*d). Az a feladatban minden adat meg van adva, csak be kell helyettesíteni: a37=7+36*5=187. Az S37=37/2*(2*7+(36*5))=3589. A b részben fel kell írni a két ismert tagot úgy, hogy szerepeljen benne a1 és d, így kapunk egy egyenletrendszert és meg kell oldani.
a3=a1+2*d
Illetve
a8=a1+7*d.

12=a1+2d
31=a1+7d
12-2d=a1
Ezt beírjuk a második egyenletbe
31=12-2d+7d
31=12+5d
19=5d
d=19/5 (=3,8)
a1=22/5 (=4,4)
0