Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Testek , felületek

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1847
Vázold föl az 5 cm magas egyenes hasáb hálóját , számítsd ki a felszínét és térfogatát , ha alapja :
a, 5 cm-es oldalú négyzet
b, 4 cm-es oldalú négyzet
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
a) Rajzolsz egymás mellé 4 darab 5×5-ös téglalapot, tehát négyzetet úgy, hogy 1-1 oldaluknál illeszkedjenek. Ezután kiválasztasz egy négyzetet, és alá-fölé rajzolsz egy-egy 5 cm oldalú négyzetet, ekkor például egy T betűt vagy egy keresztet kaphatsz.

A felszín ezen lapok összterülete; 1 négyzet területe 5*5=25cm², 6 négyzet 6*25=150 cm². Térfogat=egy csúcsból kifutó élek szorzata=5*5*5=125 cm³

b) Ugyanazt kell csinálnod, mint az a) feladatban annyi különbséggel, hogy 5x4*es téglalapokat kell rajzolnod, és az 5 cm-es oldaluknál kell összeillesztened őket.
Felszín: 4 téglalap területe+2 négyzet területe=4*(4*5)+2*(4*4)=80+32=112 cm²
Térfogat: egy csúcsból kifutó élek szorzata=4*4*5=80 cm³.
0