Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Változik az anyag talajra kifejtett nyomása, ha annak ( az anyagnak) hőmérséklete változik?

Főoldal » Középiskola » Fizika
556
Vegyünk egy aranyrudat. Változik az asztalra kifejtett nyomása, ha 0C-ról mondjuk 100C-ra melegítjük?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika, Nyomás, változás, arány, fok, ANYAG, hőmérséklet, talaj
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A test térfogati tágulást szenved - a lényeg, hogy az alapterülete is nő (igaz nagyon, nagyon kis mértékben - `2*10^-5\ m` nagyságrendben)
így a nyomása amely `p=(m*g)/A` valamelyest csökken

Még mókásabb a dolog, ha figyelembe vesszük, hogy az energiaváltozás következményeként a tömeg is nő valamelyest `(Δm=(ΔE)/c^2)`, de ennek nagyságrendje sokkal kisebb, mint az alapterület változás...
Tehát még mindig abban maradunk, hogy csökken a nyomás

pontosabban
`p_1/p_0=((m*g)/(A+ΔA))/((m*g)/A)=A/(A+ΔA)=A/(A+2*α*A*ΔT)=1/(1+2*α*ΔT)`
`1/(1+2*1,4*10^-5*10^2)=1/1.0028 ⇒ 99.72 %` lesz a nyomása az eredetihez képest

Módosítva: 7 éve
0