Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Termodinamika

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
569
Egy kaloriméterbe 350 g , 30 fokos vízben teszünk 150 g , -5 foks jeget. Kérdés hogy marad-e jég a kaloriméterbe ha annak hőkapacitása 251,4 J/K.
Megadva: viz és jég fajhő, olvadáshő.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
A kaloriméter és a víz hőleadása, amíg 0°C-osak nem lesznek
`Q_(\l\e)=c_(víz)*m_(víz)*ΔT_1+C_k*ΔT_1`
`Q_(\l\e)=4200\ J/(kg*K)*0,35\ kg*30\ K+254,1\ J/K*30\ K=51723\ J`

A jég hőfelvétele, amíg 0°C-os jég majd 0°C-os víz lesz..

`Q_(fel)=c_(jég)*m_(jég)*ΔT_2+L_o*m_(jég)`
`Q_(fel)=2100\ J/(kg*K)*0,15\ kg*5\ K+340000\ J/(kg)*0,15\ kg=52575\ J`

Amint látható a leadott hő nem fedezi a teljes átalakulást
Ha a teljes leadott hőből levonjuk a -5°C-os jégből 0°C-ossá alakulást
És a különbséget elosztjuk az olvadáshővel, azt kapjuk, hogy
0.14749411764 kg alakul csak át vagyis nagyjából 2,5 g jég marad a kaloriméterbe...
0