Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szöveges Feladat

Főoldal » Általános iskola » Matematika
575
Csaba szeptemberben 7db füzetet vett, és mindjárt borítót is mindegyikhez. A borítók 10Ft-tal kevesebbe kerültek, mint a füzetek. Mennyibe kerül egy-egy füzet illetve borító, ha Csaba összesen 294Ft-ot fizetett.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Tudjuk, hogy 7db füzetünk és 7db borítónk van.
A füzet árát jelöljük x-el, míg a 10Ft-al olcsóbb borítót (x-10)-el.
Még azt is tudjuk, hogy összesen 294Ft fizetett Csaba.

Rendezükk egyenletben adatainkat, ahol az egyik oldalra a füzetek és borítók ára kerül, míg a másik oldalra a fizetett végösszeg.
7x + 7(x-10) = 294
Bontsuk fel a zárójelet:
7x + 7x - 70 = 294
Vonjunk össze:
14x - 70 = 294
Adjunk +70-et az egyenlet mindkét feléhez:
14x = 364
Osszuk el 14-el:
x = 26

Mivel a füzetet jelöltük x-el, ezért tudjuk, hogy 26Ft-ba kerül, míg a borító, ami 10Ft-al olcsóbb 16Ft-ba kerül.
Módosítva: 7 éve
0