Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika feladat

Főoldal » Középiskola » Fizika
749
Hasonlítsuk össze, hogy 1 g ²¹⁰Po 1 másodperc alatt hányszor annyi energiát termel, mint 1 g szén az elégetésekor! Adatok: felezési idő: T=138,376 nap, egy bomláskor felszabaduló energia E=0,86*10^-12 J, a szén fűtőértéke: H=30 MJ/kg.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Az 1 gramm szén elégetésekor felszabaduló energia:

`E_\text{C}=H*m=30\text{MJ}/\text{kg}*1\text{g}=30\text{kJ}`

Az 1 másodperc alatt végbement bomlások száma (vagyis az aktivitás):

`A=N_0*(ln2)/T`

Itt `N_0` a polóniumatomok kezdeti számát jelenti, tehát az a kérdés, hogy hány atom van 1 gramm 210-es tömegszámú polóniumban. 1 mól tömege 210 gramm, tehát 1 grammban `1/210` mól atom van, azaz `N_0=1/210*6*10^23`. Így az aktivitás:

`A=1/210*6*10^23*ln2/(138.376*24*60*60)``~~``1.66*10^14 \text{Bq}`

Tehát 1 gramm polóniumból 1 másodperc alatt felszabaduló energia:

`E_\text{Po}=0.86*10^-12*1.66*10^14~~142.5\text{J}`

Vagyis a polónium kevesebb energiát termel: `E_\text{Po}/E_\text{C}~~0.0047`
0