Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Elektromosság

Főoldal » Általános iskola » Fizika
644
Egy 1 200 ohm ellenállású fogyasztón 40 mA erősségű áram folyik keresztül.
Mekkora ellenállást kell vele sorba kapcsolni, hogy változatlan feszültség mellett az áramerősség 24 mA legyen?

Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
ellenállás, feszültség, áramerősség
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

1
A feszültség
`U=R*I`
`U=1200\ Ω*0,04\ A=48\ V`
Soros kapcsolás esetén az ellenállásokon megoszlik a feszültség
az 1200 Ω-os ellenállásra eső feszültség
`U_1=1200\ Ω*0, 024\ A=28,8\ V`
A 40 V-ból a többi feszültség a sorba kapcsolt ellenállásra esik - ezen is 0,024 A folyik keresztül
vagyis az ellenállás `R=(40\ V-28,8\ V)/(0,024\ A)=800\ Ω`
800 Ω-os ellenállást kell sorba kapcsolni
Másik kiszámolási mód
kiszámolod a kezdeti feszültséget (48 V)
Majd az eredő ellenállást `R=(48\ V)/(0,24\ A)=2000\ Ω`
És soros ellenállásoknál az eredő a részellenállások összege a 2000 Ω-ból 800 Ω hiányzik, vagyis ennyit kell sorba kötni az 1200 Ω ellenállással.
Módosítva: 7 éve
1