Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika feladat

Főoldal » Általános iskola » Fizika
737
A benzines kanna méretei 60cm x 40cm x 15 cm. A kanna súlya üresen 24N. Mennyi munkát végzünk, miközben a benzinnel teli kannát 80 cm magasra emeljük? Mennyivel nőtt e közben a test helyzeti energiája?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

1
A kanna térfogata, amennyiben téglatestnek vesszük, 60*40*15=36000 cm³. A benzin sűrűsége a Wikipédia szerint:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Benzin#Fizikai_tulajdons.C3.A1gok

Így tömege 36000*0,72=25920 gramm és 36000*0,775=27900 gramm közé esik, ezek 25,92 és 27,9 között mozognak, ezek súlya, ha g=10-zel számolunk, 259,2N és 279N, kannával együtt 283,2N és 303N közötti.

A kannát 0,8 méter magasra emeljük, az emelőerő vektora egy vonalba esik az elmozdulással, ráadásul azonos irányba esnek, tehát egyszerűen szorzunk; 283,2*0,8=226,56 J és 279*0,8 223,2 J közötti munkát végeztünk.

A kanna helyzeti energiája: m*g*h, ami pont ugyanaz, amit már egyszer kiszámoltunk.
1