Keresés

Keresendő kifejezés:

Toplista

Toplista
  • betöltés...

Segítség!

Ahhoz, hogy mások kérdéseit és válaszait megtekinthesd, nem kell beregisztrálnod, azonban saját kérdés kiírásához ez szükséges!

Számtani sorozat

64
A feladatra ha lehetne kérnék egy magyarázatot is mert még nem nagyon értem
A feladat:
a számtani sorozat első 5 tagja: 3;5;7;9;11.
1. Mi a számsorozatnak 20. tagja és a 100. tagja
2. A számsorozatnak tagja-e a 211 és a 1139, ha igen hanyadik tagja.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
Ezeknek a feladatoknak a megoldásához szükséges megtalálhatóak a négyjegyű függvénytáblázatban. Javaslom, hogy próbáld meg megkeresni benne, és utána ha megtaláltad a képletek, és még úgy sem ment, akkor segítünk nagyon szívesen. Viszont szerintem érettségi előtt állsz, nem tudom mennyivel, és ez egy tipikus feladattípus a középszintű matematika érettségin, ahol lehet használni a függvénytáblázatot.
0

meg kell találni a szabályt a sorozatban. Itt például az a szabály, hogy minden tag az előtte levő tag +2 . A sorozat első tagja 3. a1=3
Legyen "n" a sorozat "n"-edik tagja. Ez azért lesz jó nekünk mert ezzel a sorozat bármelyik tagját megtudjuk határozni majd.
A sorozat bármely tagját így kapjuk meg: a1+(n-1)×2. (Ha más lenne a szabály a sorozatra, akkor 2helyett mást kellene írni.
ezzel az összefüggéssel kiszámolható a 20. és a 100. tag is.
Látod, hogy a sorozat minden tagja páratlan lesz, sőt 3-nál nagyobb páratlan számok azok mind a sorozat tagjai. Tehát mind a két szám a sorozat tagja lesz. Igazából itt is a fenti összefüggést kell használni csak más az ismeretlen.
Módosítva: 2 hónapja
0