Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segitség kellene a kémia haziban

Főoldal » Általános iskola » Kémia
719
Feloldunk 4 g NaOH-ot 46 g desztilált vízben. A nyert oldat 50 g 36,5%-os HCl-oldattal reagál.
Határozzátok meg:
a) A marószóda-oldat koncentrációját
b) A reakció során keletkezett NaCl tömegét
c) teljes-e a reakció? Ha nem, melyik reagens van fölöslegben és mennyivel?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
a, maró szóda konc.:
c(%)=moldottanyag×100/moldat=
moldottanyag×100/(moldószer+moldott anyag)
moldott anyag=4g
moldószer=46g
koncentráció
=4g×100%/(46g+4g)=8%
Tehát 8% a konc
b,
Az egyenlet:
1mol Na(OH)+1mol HCl= 1mol NaCl+ 1mol H2O
MNa(OH)=(23+16+1)g/mol=40g/mol
MHCl=(1+35,5)g/mol=36,5g/mol
MNaCl=(23+35,5)g/mol=58,5g/mol
4g Na(OH) az 0.1mol -nak felel meg..
(mNa(OH)/MNa(OH)=4g/(40g/mol)=0.1mol
50g os oldatnak a 36.5%-a at 50g×0.365=18.25g
Ami 0.5 molnak felel meg..
(mHCl/MHCl=18.25g/(36.5g/mol)=0.5mol)
Reakció egyenlete:
0.1 mol NaOH+ 0.5 HCl=0.1 mol NaCl+ 0.4 mol HCl +0.1 mol víz.
Tehát a 0.1 mol Na(OH) reagál 0.1mol HCl így keletkezik 1 mol NaCl aminek tömege:
n×MNaCl=0.1mol×(23+35,5)g/mol=5.85g.
.és ugye marad 0.4 mol nyi sósav (HCl)
Tehát a sósavból van fölöslegben.. 0.4 mol-al.
Módosítva: 7 éve
0