Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kétváltozós függvény gradiensvektorának, irányvektorának összefüggése?

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
602
Állapítsuk meg, hogy hol lesz az f (x; y) = xy + x – y függvény gradiensvektora a v(-1; 1) vektorra merőleges egységvektor!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kétváltozós, gradiensvektor, irányvektor
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
A gradiens: `gradf=[y+1, x-1]`

Ez akkor merőleges a `\mathbf{v}` vektorra, ha skaláris szorzatuk nulla:
`\mathbf{v}*gradf=0`

`-1*(y+1)+1*(x-1)=0`

`y=x-2`

Vagyis a gradiensnek `grad f=[x-1,x-1]` alakúnak kell lennie.

Már csak az kell, hogy egységvektor legyen:
`sqrt((x-1)^2+(x-1)^2)=1`

`|x-1|=1/sqrt(2)`

Ennek az egyenletnek két megoldása van:
`x_1=1/sqrt(2)+1`, ekkor `y_1=x_1-2=1/sqrt(2)-1`

`x_2=-1/sqrt(2)+1`, ekkor `y_2=x_2-2=-1/sqrt(2)-1`

Tehát két ilyen pont van:
`[1/sqrt(2)+1, 1/sqrt(2)-1]` és `[-1/sqrt(2)+1, -1/sqrt(2)-1]`
1