Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egy kétváltozós függvény gradiens vektorát ebben az esetben hogy kell meghatározni?

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
566
Adjuk meg, hogy hol lesz az f (x, y) = xy + x – 2y + 5 függvény gradiensvektora egységvektor!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kétváltozós, gradiens
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
A gradiens: `grad f =[(partial f)/(partial x), (partial f)/(partial y)]=[y+1, x-2]`

Azt szeretnénk, hogy ennek a hossza egységnyi legyen:
`sqrt((y+1)^2+(x-2)^2)=1`

`(x-2)^2+(y+1)^2=1`

Ez egy `[2, -1]` középpontú, egységnyi sugarú kör egyenlete, tehát ezen körvonal pontjaiban lesz egységvektor a gradiens.
Módosítva: 7 éve
1