Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egy egyszerű addiciós képlet

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
472
Bizonyítsuk be, hogy az `f(x)= ae^x+b` alakú exponenciális függvény addiciós képlete mindig felírható
`f(x+y)=kappa+lambda*(f(x)+f(y))+mu*f(x)f(y)` alakban, ahol
`lambda*(lambda-1)=kappa*mu` és `mu≠0`. Ha adott egy ilyen kvadratikus alak, akkor `a=1/mu` illetve `b=-lambda/mu`,
Megfordítva az exponenciális függvény paramétereiből `mu=1/a`, `lambda=-b/a` illetve `kappa=(ab+b^2)/a`, ahol `a≠0`.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
Ezt egyszerűen csak türelmesen végig kell csinálni:

`f(x)f(y)=(ae^x+b)(ae^y+b)=a^2e^(x+y)+abe^x+abe^y+b^2`
`1/a·f(x)f(y)=ae^(x+y)+b(e^x+e^y)+b^2/a`
`-b/a·(f(x)+f(y))=-b/a(a(e^x+e^y)+2b)=-b(e^x+e^y)-2b^2/a`
Ezt a kettőt összedva ez marad:
`ae^(x+y)-b^2/a`
Ha ehhez még `κ=b+b^2/a`-t is hozzáadunk, ez lesz:
`ae^(x+y)-b=f(x+y)`

Kész.
1