Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
479
Egy egyenlő szárú háromszög alapjának hossza 8 cm, a rajta fekvő szögek 75 fokosak. Mekkora a háromszög köré írt kör sugara, a szárak hossza és a háromszög területe?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szárak hossza:( jelöljük b-vel őket)
a/(2×cos(alfa))=b (az alfa az alapon fekvő szög.)
Az "a" az alaplap ami 8cm.
b=8cm/(2×cos(75°))=15.45cm
A háromszög területe:
T=a×b×sin(alfa)/2=8cm×15.45cm×sin(75°)/2=59.7cm2
Köré írható kör sugara:
R=b/(2×sin(alfa))=15.45cm/(2×sin(75°))=7.997cm (=8cm)
Remélem tudtam segíteni.

0