Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek másodfokú egyenletrendszer, segítenétek megoldani?

Főoldal » Középiskola » Matematika
968
Sziasztok!
Matekon házinak kaptuk ezt a másodfokú egyenletrendszert, de teljesen elakadtam vele, segítenétek megoldani?
x+2y+3xy=11
2x-y+2xy=4
A feladat szövege szerint következményegyenlet felhasználásával kell megoldani.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
X=1
Y=2
Most nem nagyon tudom leírni a magyarázatot de ez a megoldás
2

A második egyenletből emeljünk ki y-t:

y*(-1+2x)+2x=4, vonjunk ki 1-et mindkét oldalból:
y*(2x-1)+2x-1=3, ekkor ki tudunk emelni 2x-1-et is:
(2x-1)*(y+1)=3

Ha az egész számok halmazán keressük a megoldást, akkor elmondhatjuk, hogy a bal oldalon két egész szám szorzata van, tehát akkor lehet megoldás, hogyha a szorzótényezők 3 osztói. 3 kétféleképpen írható fel két egész szám szorzataként: 3*1 és (-3)*(-1), tehát összesen 4 egyenletrendszert kell megoldanunk:

1. 2x-1=1 és y+1=3, ekkor x=1 és y=2, ezeket beírjuk az első egyenletbe: 1+2*2+3*1*2=1 tehát ez jó megoldás lesz.

2. 2x-1=3 és y+1=1, ekkor x=2 és y=0, ekkor az elsőben 2+2*0+3*2*0=2, ez sem jó.

3. 2x-1=-1 és y+1=-3, tehát x=0 és y=-4, ekkor 0+2*(-4)+3*0*(-4)=-8 ez nem lesz jó.

4. 2x-1=-3 és y+1=-1, így x=-2 és y=-2, tehát -2+2*(-2)+3*(-2)*(-2)=6, ez sem jó.

Tehát az egész számok halmazán 1 megoldás van: x=1, y=2.

Ha nem csak az egész számok halmazán mozgunk, akkor ebből az egyenletből y=3/(2x-1) -1-et kapjuk, ezt beírjuk y helyére az első egyenletben:

x + 2*(3/(2x-1) -1) + 3x * (3/(2x-1) -1) = 11, kibontjuk a zárójeleket:
x + 6/(2x-1) - 2 + 9x/(2x-1) - 3x = 11, szorzunk a nevezővel:
2x² - x + 6 - 4x + 2 + 9x - 6x² + 3x = 22x-11, összevonunk:
-4x²+7x+8=22x-11, majd redukáljuk a jobb oldalt 0-ra:
-4x²-15x+19=0, ennek megoldásai megoldóképlettel x₁=1, x₂=-19/4, ekkor y₁=2-t már láttuk, y₂=3/(2*(-19/4)-1) -1=-9/7.
0