Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Két kis feladat kéne sürgősen

Főoldal » Középiskola » Fizika
497
1.) Egy gázt állandó hőmérsékleten melegítünk t₁=27 ⁰C -ról t₂=127 ⁰C -ra. Hány százalékkal módosul a gáz térfogata.
2.) Állandó tömegü gáz hőmérséklete egy izochor folyamat során t₁=127 ⁰C -ról t₂=-27 ⁰C -ra csökken. Hány százalékkal csökken a gáz nyomása?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
1) szerintem állandó nyomáson játszódik le a folyamat, ez esetben
Gay-Lussac I. tvényét használd... a térfogatra kapott eredményt az eredeti tréfogattal oszthatod, mert ahhoz képest vagyunk kíváncsiak a %-os változásra.
Ez alapján `Δ=T_2/T_1=(400 K)/(300 K)=4/3` vagyis `33,33` %-kal nőtt meg a térfogat
2) esetben hasonlóan gondolkodhatsz, csak a nyomást kell meghatároznod - paraméteresen.
vagyis `Δ=T_2/T_1=(246 K)/(400 K)=0,615\ \ \ \ \ ` 38,5%-os a csökkenés mértéke
1