Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fejtörő

Főoldal » Általános iskola » Matematika
569
Egy óra két mutatója nem sokkal 6 óra után 110°-os szöget zár be.Kevéssel 7 óra előtt ismét 110°-os szöget zárbe a mutato. Mennyi idő telt el a két állapot között?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
A kismutató percenként 0,5 fokot halad előre `(ω_k=(360°)/(12*60 min)=0,5° 1/(min))`
A nagymutató 6 fokot `(ω_N=(360°)/(60 min)=6° 1/(min))`
A nagymutató útja, amíg utoléri a kicsit: `ω_N*t`
A kismutatónak van 110° előnye és még halad is t idő alatt `ω_k*t`
vagyis `0,5° 1/(min)*t+110°=6 1/(min)*t`
innen `110°=5,5° 1/(min)*t\ \ \ \ ⇒\ \ \ \ t=20 min`
Azaz 20 perc után éri utol a kismutatót a nagy.
És hát ugyanennyi idő szükséges ahhoz is, hogy ismét 110° legyen a két mutató között...
Vagyis 40 perc telik el a két állapot között...
0