Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SOS! Geometria! Ezt hogyan kell?

Főoldal » Középiskola » Matematika
2046
Mekkora a négyzet oldala ha átlója 2 cm-rel hosszabb az oldalánál?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Matek, geometria
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia! :)
Ha a négyzet oldalát x-szel jelölöd, akkor az átlója x+2. A Pitagorasz tétel alapján felírhatod, hogy:
x²+x²=(x+2)²
2x²=x²+4x+4
x²=4x+4
x²-4x-4=0 másodfokú függvényt kapod végül. A megoldóképlettel ezt kell megoldanod, és elvileg 4,829 cm-nek kell kijönnie (nyilván a másodfokú negatív megoldásával nem foglalkozunk, hiszen egy négyzet oldala nem lehet mínusz valahány cm). Ez a 4,829 a négyzetnek egy oldalának a hossza, az átlója pedig ebből következően 6,829 cm. Remélem tudtam segíteni :)
2