Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek (S.O.S)

Főoldal » Általános iskola » Matematika
809
1.) 13-3x<x+5 téma: Algebra
2.) Egy szám ötszörösének és a számnál 12-vel nagyobb számnak az összege 234. Melyik ez a szám?
3.) Egy kétjegyű szám számjegyeinek összege 12. Ha a kétjegyű szám számjegyeit felcseréljük a kapott szám 4/7 (4, alsó vonal és vonal alá 7) szerese az eredeti számnak. Melyik kétjegyű számról van szó?
4.) 3x- {4x-[5x-(6x-7)]}=11
5.) x/12 - 3x/4 + 5x/6 =2- 2x/3 a perjel ( / ) az alsóvonal
6.) Két pozitív egész számnak képeztük a szorzatát, összegét, különbségét (a nagyobb számból vonva ki a kissebbeket) és hányadosát, majd ezeket összeadva 192-t kaptunk. Melyik ez a két szám?
7.) Kheopsz fáraó piramisa 148m magas, alapéle 232cm. Becsüld meg a piramis talajszint feletti részének a tömegét, ha 1 méter(köb) kő tömege 2,8 tonna!!!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
6.) Két pozitív egész számnak képeztük az összegét, különbségét, szorzatát és hányadosát, majd ezeket összeadva 192-t kaptunk. Melyik ez a két szám?
***************************************************************************************
Legyen
a, b - a két szám (a>b)

A feladat szerint
(a + b) + (a - b) + a*b + a/b = 192
Az első két tagot összevonva
2a + a*b + a/b = 192
Bevezetve az
a/b = n
jelölést, amiből
a = b*n
ezt behelyettesítve lesz
2bn + b²n + n = 192
'n'-et kiemelve
n(b² + 2b + 1) = 192
A zárójelben teljes négyzet van, így az egyelet
n(b + 1)² = 192

Ennek az egyenletnek annyi megoldása van, ahányféleképp fel tudjuk bontani egy szám és egy négyzetszám szorzatára a 192-t.
Lehet próbálgatni is, de a prímtényezős felbontás elegánsabb.
A prímtényezős alak
192 = 2^6*3
Mivel a 3-as csak egyszer szerepel, ezért csak 2 hatványaiból képezhető négyzetszám.
Ez háromféleképp lehetséges:
1.) [2*2] * [2*2*2*2*3] = 4 * [16*3] = 4*48
2.) [2*2*2*2] * [2*2*3] = 16 * [4*3] = 16*12
3.) [2*2*2*2*2*2] * [3] = 64 * 3
A jobb oldalon az első tényező a négyzetszám, a második az 'n' szorzó.
A megoldások
1.)
(b + 1)² = 4
n = 48
Az első mindkét oldalából gyököt vonva
b + 1 = 2
b = 1
a = n*b
a = 48
Ugyanígy a másik kettőből
2.)
(b + 1)² = 16
n = 12
b = 3
a = 36
3.)
(b + 1)² = 64
n = 3
b = 7
a = 21

Mindhárom a,b pár megoldása a feladatnak, amiről az eredeti egyenletbe történő behelyettesítéssel meg lehet győződni. Ez legyen a kérdező feladata. :-)
0