Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Gáz belső energiája

Főoldal » Középiskola » Fizika
1011
Hogyan változik meg egy kétatomos gáz belső energiája, ha a molekulák egy része magas hőmétsékleten atomjaira esik szét? Miért?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Teljes átalakulás esetén:
A gáz belső energiája kétatomos gáz esetén: `U_2=f_2/2*N*k*T`
kétatomos gázok esetén f=5 (szabadsági fokok száma)
Ha szétesik a kétatomos gáz, akkor a szabadsági fokainak száma f=3-ra csökken, DE...
az atomok száma duplázódik
így a belső energia `U_1=f_1/2*2*N*k*T` lesz
számokkal kifejezve `U_2=5/2*N*k*T`
`U_1=3/2*2*N*k*T=3*N*k*T`
vagyis a belső energia növekedni fog - `3/(5/2)`-szeresére vagyis 6/5-szörös lesz, ami azt jelenti, hogy 20%-kal megnő a belső energia.
Ha csak részleges az átalakulás, akkor is a szétesett kétatomos gáz energiája kisebb mint az egyatomos gázé, tehát valamelyest növekszik a belső energia...
0