Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok

Főoldal » Középiskola » Matematika
826
Attila nőnapra egy csokor virággal lepi meg kedvesét. Egy szál rózsa 185ft-tal többe kerul,mint ahányat vásárolt. A díszítés 300ft volt. A csokor ara 3300 Ft. Hany szál rozsabol áll a meglepetes csokor?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Ha x szál rózsát vett, akkor 1 szál rózsa ára 185+x, így a csokor ára x*(185+x), díszítéssel együtt x*(185+x)+300 forintot fizetett, összesen 3300-at tehát

x*(185+x)+300=3300, vagyis
x*(185+x)=3000

X biztosan egész, mivel a megvett szálak számát jelöli, tehát bal oldalon egy kéttagú szorzat van, ahol a tényezők egész számok, tehát x értéke csak 3000 valamelyik osztója lehet, tehát x={1;2;3;6;8;10;...;3000}, hamar rá lehet jönni, hogy x=15 a keresett szám, mivel 15*200=3000, tehát 15 szál rózsát vett. Megoldóképlettel így jön ki; kibontjuk a zárójelet, a jobb oldalt redukáljuk 0-re:

x²+185x-3000=0, tehát

x1;2=(-185± 185²-4*1*(-3000) )/2=(-185±215)/2=15 és -200, értelemszerűen utóbbi nem kell nekünk, tehát 15 szálat vett.
1