Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hogyan kell megoldani ezt a matekfeladatot?

Főoldal » Középiskola » Matematika
488
Sziasztok!
Segítenétek elmagyarázni ezt a matek feladatot, hogy hogyan jön ki?
"Oldjuk meg az alábbi egyenletet, egyenlőtlenséget!"
(2x-5)×(x+2)×(x-1)=0
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
egyenlet, egyenlőtlenség
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!
Az a feladat kulcsa, hogy egy szorzat összege akkor egyenlő nullával, ha bármelyik tényezője nulla. Ezért ha akár a 2x-5, vagy az x+2 vagy az x-1 tényező egyenlő nullával, akkor teljesül az egyenlőség.
Az egyenlőséget igazzá tevő x értékek kiszámolásához mindegyik tényezőt alkotó kifejezést egyenlővé kell tenni nullával és megoldani a kapott egyenleteket:

I.
2x - 5 = 0
x = 5/2

II.
x + 2 = 0
x = -2

III.
x - 1 = 0
x = 1

Tehát az egyenlet megoldásai: 5/2, -2 és 1.
2