Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hajítások

Főoldal » Középiskola » Fizika
1261
72km/h kezdősebességgel függőlegesen lefelé hajított test mennyi idő alatt, és me
kkora úton éri el a kezdősebessége háromszorosát?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A kezdősebesség: `v_0=72\text{km}/\text{h}=20\text{m}/\text{s}`

A lefelé hajítás egy egyenes vonalú, egyenletesen gyorsuló mozgás. A pillanatnyi sebesség: `v=v_0+g t`. Az a kérdés, hogy ez mennyi idő alatt éri el a kezdősebesség háromszorosát, azaz `60\text{m}/\text{s}`-ot:

`60=20+10*t`
`t=4\text{s}`

Tehát négy másodperc alatt háromszorozódik meg a sebessége. A megtett utat az `s=v_0t+g/2 t^2` kifejezés adja meg:

`s=20*4+10/2*4^2=160\text{m}`
0