Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Próbaérettségi feladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
1465
Egy céges bulin 90 alkalmazott koccint úgy, hogy először a nők koccintanak egymással,
utána a férfiak ugyanígy. Összesen
1984
koccintás történt.
a) Hány férfi van a céges bulin, ha tudjuk, hogy a nők vannak többen?
b) Ha az első 90 pozitív számból kiválasztunk kettőt, mennyi a valószínűsége annak,
hogy mindkét számban van 5-ös számjegy?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Legyen a Férfiak száma:F
És N a a Nők száma..
A Férfiaknál F×(F-1)/2 koccintás történik.
A nőknél pedig N×(N-1)/2 koccintás törénik..
Mivel összesen 90-nen vannak ,ezért N+F=90
És hogy összesen 1984 kézfogás történt. Tehát
F×(F-1)/2+N×(N-1)/2=1984 / ×2
F×(F-1)+N×(N-1)=3968
N+F=90, F=90-N
(90-N)×(90-N-1)+N×(N-1)=3968
Az egyenlet megoldásai:
N=43 vagy 47
Mivel a nők többen vannak ezért 47 nő van és 43 férfi
1