Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika feladat

Főoldal » Általános iskola » Fizika
586
Csatoltam képet is. Előre is köszönöm
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

1
a) Mellékeltem.

b) A soros kapcsolás miatt az ellenállások összeadódnak, tehát a feszültségforrást `1+1+34=36\Omega` ellenállás terheli. Az Ohm-törvény szerint az áramerősség `I=U/R=12/36=1/3 \text{A}`.

c) Itt is csak az Ohm-törvény kell. A fogyasztó feszültsége `34\Omega*1/3\text{A}~~11.33\text{V}`. A telep kapocsfeszültsége az üresjárási feszültég, mínusz ami a belső ellenálláson esik: `12\text{V}-1\Omega*1/3\text{A}``~~``11.67\text{V}`

d) `W=P*t=I^2 R t=(1/3\text{A})^2*34\Omega*600\text{s}``~~``2267\text{J}`

e) Az eredő ellenállásnak ekkor `(12\text{V})/(0.5\text{A})=24\Omega`-nak kell lennie. Ebből `2\Omega` a belső ellenállás és a vezetékek ellenállása, tehát a fogyasztónak `22\Omega`-osnak kell lennie.
0