Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Irodalom

452
Paranises Kölcsey Kálmánhoz:
Milyen erkölcsi értékeket tart fontosnak Kölcsey? Miért ilyenek?
Melyek a mai erkölcsi értékek? Miért?
Vannak-e örök értékék? Melyek azok?
Egy pár mondatban kellene ezekre válaszolni.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Irodalom

Válaszok

1
Kölcsey Ferenc intelmében kifejti, hogy releváns az ismeretek elsajátítása. Szerinte olyat érdemes tanulni ami örömmel tölt el és ezzel egyidejűleg hasznos is. Ugyanakkor megfogalmazza, hogy nem csak ifjúkorban kell ismereteinket gyarapítanunk, hanem életünk minden szakaszában.
Egy másik értek amire rávilágít Kölcsey az anyanyelv művelése. Kötelességünk becsben tartani, kifejezésmódunkat tökéletesíteni, ragaszkodni hozzá.
Kölcsey az intelemben arra is kitér, hogy az olvasás nagyon fontos, viszont csak mesterműveket érdemes olvasni, a lángelme védjegyét nem tartalmazó, tartalmatlan könyvekkel badarság időt tölteni.
Az intelem befejezésében Kölcsey arra buzdít, hogy az emberek felé mindig szeretettel forduljunk, az örök életbe vetett hitet soha se veszítsük el.

Kölcsey saját tapasztalait írja le, Kálmánt azért inti ezek betartására, mert számára ezek az értékek mindvégig fontosak voltak. Kölcsey korában ezek az erkölcsi értékek sokat számítottak, viszont a XXI. században sokat változott a világ és ezek közül sok érték már nem tölti be a szerepét a mai társadalomban.

A mai világ sokkal inkább énközpontú, mindenki a saját kényelmére, jólétére törekszik. Napjainkban a legfontosabb értékké a hírnév, szépség, önbizalom, elismerés és humorérzék került. Csak az tud igazán érvényesülni aki bátor, karizmatikus.

Szerintem a tisztességes, becsület és őszinteség olyan értékek, amelyek mindig is fontosak lesznek. Igaz hogy a világban egyre kevesebb a tisztességes, becsületes ember, viszont akik ilyenek azok példaértékűek és megbecsülendők.
0