Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Srínivásza Rámánudzsan feladata

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
478
Definiáljuk az f(x) függvényt:
`f(x):=((x-sqrt(x^2-4))/2)^(sqrt(2))+((x+sqrt(x^2-4))/2)^(sqrt(2))`
Bizonyítsuk be, hogy `f(f(x))=x^2-2`!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

2
Rövid összefoglalás:

a=((x+sqrt(x^2-4))/2)^(sqrt(2))

1/a=((x-sqrt(x^2-4))/2)^(sqrt(2))

f(x)=a+1/a

sqrt((a+1/a)^2-4)=a-1/a

f(f(x))=((a+1/a-(a-1/a))/2)^(sqrt(2))+((a+1/a+a-1/a)/2)^(sqrt(2))=a^(sqrt(2))+(1/a)^(sqrt(2))

f(f(x))=((x+sqrt(x^2-4))/2)^2+((x-sqrt(x^2-4))/2)^2=...=x^2-2
0

A bizonyítás menete hibátlan. A gyengébbek kedvéért leírnám, hogy amikor
az utolsó sorra érkezünk (és remélhetőleg mindenki látja ), hogy még egyszer `sqrt(2)`-edik
hatványra kell emelni az első és a második sorban kifejtett alakokat. A befejezés `=...=` része
már tiszta "középszintű" algebra.
Módosítva: 4 éve
0