Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyenlet rendezés.

Főoldal » Középiskola » Matematika
1789
Hogy lehet átrendezni az egyenletet úgy, hogy az ismeretlen legyen csak az egyik oldalon? (Egy kis magyarázatot is szeretnék kérni. Előre is köszönöm :3 ) Egyenlet: ((D-8)/92)*100=7,5%
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
egyenlet
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Hát kezdjük
Szóval ((D-8)/92))*100=7,5/100 /*100
((D-8/92))*10000=7,5 /ugye itt a (D-8)-at megszorozzuk 10000-rel
((10000D-80000/92)=7,5 /*92
10000D-80000 = 690 /+80000
10000D =80690 /: 10000
D = 8,069
szerintem :)



0

Magyarázat , ugye a 7,5%-ot felírhatjuk törtbe : 7,5/100
Azt a századot ami a végén van ugy tüntethetjük el ugye ,hogy megszorozzuk 100-zal.Így az egyik oldalon 7,5 marad ,de a másikon ((D-8)/92))*100 ,itt a 100 beszorzódik 100-zal (a zárójeleshez itt még nem nyúlhattunk).Igen szóval marad ez : ((D-8/92))*10000.Na mivel itt nem lehet tört formában írni ezért képzeld el,hogy a ((D-8 /92)) az egy tört. Törtet egész számmal úgy szorszunk ,hogy a 10000-et megszorozzuk a számlálóban lévő minden dologgal.Kijön a következő :((10000D-80000))/92=7,5. Innentől beszorozzuk 92-vel és utánna szerintem már megy a dolog. :)
0