Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

DHSZ - 2

Főoldal » Középiskola » Matematika
977
Egy derékszögű háromszög átfogóját a hozzá tartozó magasság negyedeli. A rövidebb befogó az átfogónál 4cm rel rövidebb. Mekkorák az oldalai és szögei?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Az ábra alapján felírható a befogótétel.
`a^2=(a+4)((a+4)/4)`
`a^2=(a^2+8a+16)/4`
`3a^2-8a-16=0`
Ebből megkapjuk `a` hosszát. Ezután felírható a Pithagorasz-tétel
`a^2+b^2=(a+4)^2`
Ezt pedig `b`-re rendezzük.
A szögeket ezután megkapjuk a szögfüggvények segítségével.

Befogótétel nélkül is meg lehet oldani. Jelöljük a magasságot `h`-val. Tudjuk, hogy a derékszögű háromszög átfogóhoz tartozó magassága az eredetihez hasonló háromszögekre bontja azt. Ez alapján fel lehet írni hasonlóságokat.
`a/((a+4)/4)=(a+4)/a`
Azonban ez keresztbe-szorzás után ugyanahhoz az egyenlőséghez vezet, amit a befogótétel alapján felírhatunk.
Megoldható 3 Pithagorasz-tétel felírásával is, de ez a feladat túlbonyolítása.
0