Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Másodfokú szöveges feladat.

Főoldal » Középiskola » Matematika
1291
8000 köbméter föld elhordásával a munkacsapat 8 nappal előbb lett készen, mert naponta a tervezettnél 50köbméterrel többet szállítottak el. Hány nap alatt lettek volna készen és a tervezett napi teljesítmény hány százalékkal teljesítették túl?

Egy társaságban nők és férfiak vannak, összesen 27-en, a nők vannak többen. Érkezéskor mindenki mindenkit üdvözöl: a nők puszit adnak egymásnak, a férfiak kezet fognak egymással, a nőknek a férfiak kezet csókolnak. Hány kézfogás történt, ha 182 kézcsókra került sor?

Mindkettőt másodfokú egyenlettel kéne megoldanom. Köszi :)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1. Biztos, hogy másodfokú egyenlettel kell? Nem egyenletrendszerrel?

Ha a tervezettek szerint x nap alatt napi y köbméter földet szállítottak el, akkor az egyenes arányosság elvét követve összesen x*y köbméter földet hordtak el, ez 8000-rel egyenlő:
x*y=8000
A feladat azt mondja, hogy x-8 napra volt szükség, mivel y+50 köbmétert vittek el naponta, de az összmennyiség 8000 maradt, ezért
(x-8)*(y+50)=8000.

Az első egyenletből y=8000/x adódik, ezt beírjuk a másodikba:

(x-8)*(8000/x +50)=8000, kibontjuk a zárójelet:
8000+50x -64000/x -400=8000, szorzunk x-szel:
8000x+50x²-64000-400x=8000x, összevonunk:
50x²+7600x-64000=8000x, redukáljuk a jobb oldalt 0-ra:
50x²-400x-64000=0, osztunk 50-nel
x²-8x-1280=0, ebből a megoldóképlettel x=40 jön ki, a másik megoldással nem foglalkozunk.

Tehát eredetileg 40 nap alatt végeztek volna, és 8000/40=200 köbméter földet toltak arrébb naponta.

2. Ezeket akár végig is lehet próbálgatni (összesen 28 esetet kell végignézni), de egyenlettel így lesz: legyen x nő a társaságban, ekkor 27-x férfi van. Minden nő x-1 másiknak ad puszit, tehát x*(x-1) puszi kerül megszámlálásra, de minden puszi mindkét féltől meg lett számolva, ezért x*(x-1)/2 darab puszi volt. Ugyanezen logika alapján (27-x)*(26-x)/2 kézfogás történt.
A társaság egészére nézve 27*26/2=351 üdvözlés történt, Tehát felírható ez az egyenlet: puszik+kézfogások+kézcsókok=összes, így
x*(x-1)/2 + (27-x)*(26-x)/2 + 182= 351, kivonunk 182-t
x*(x-1)/2 + (27-x)*(26-x)/2 = 169, szorzunk 2-vel
x*(x-1)+(27-x)*(26-x)=338 , kibontjuk a zárójelekt
x²-x+702-27x-26x+x²=338, összevonunk
2x²-54x+702=338, osztunk 2-vel:
x²-27x+351=169, redukáljuk a jobb oldalt 0-ra:
x²-27x+182=0, ebből megoldóképlettel x=14 és x=13, tehát vagy 14 vagy 13 nő volt, ekkor vagy 13 vagy 14 férfi, de a hölgyek vannak többen, tehát 14 nő és 13 férfi volt a társaságban.
1